ΑΙΣΧΥΛΟΥ «ΑΓΑΜΕΜΝΩΝ» Πέμπτη 27 και Παρασκευή 28 Ιουνίου στο Υπαίθριο Δημοτικό Θέατρο Κοζάνης, 9.30 μ.μ.

ΑΓΑΜΕΜΝΩΝ Αφίσσα  Ένα κορυφαίο έργο της αρχαίας ελληνικής δραματικής τέχνης περιλαμβάνεται στο καλοκαιρινό πρόγραμμα του ΔΗΠΕΘΕ ΚΟΖΑΝΗΣ: ο ΑΓΑΜΕΜΝΩΝ – το πρώτο έργο από την τριλογία του Αισχύλου ΟΡΕΣΤΕΙΑ, την μοναδική τριλογία που διασώθηκε ολόκληρη και που   λειτουργεί ως σημείο πολλαπλών αναφορών και συμβολισμών σε σχέση με την δύναμη και την αρτιότητα του ποιητικού της μεγαλείου.

Αυτό το καλοκαίρι, με σεβασμό στον τρόπο της αρχαίας ελληνικής τραγωδίας, τον «Αγαμέμνονα» του Αισχύλου διδάσκει σε έναν θίασο εκλεκτών ηθοποιών η Νικαίτη Κοντούρη.

Στον Αγαμέμνονα, ο Αισχύλος -σε σχέση με το μυθικό πλαίσιο, όπως αυτό παρουσιάζεται στο Ομηρικά Επη – στηρίζει τον δραματικό άξονα της τραγωδίας του, πάνω σε δύο ισχυρές επιλογές. Η πρώτη έχει να κάνει με τον χαρακτήρα της Κλυταιμήστρας ως αρχετυπικής   μητριαρχικής persona , και η δεύτερη με τη θυσία της Ιφιγένειας.

Το βράδυ που ο βασιλιάς Αγαμέμνων επιστρέφει στο Άργος νικητής, έπειτα από τον δεκαετή Τρωϊκό πόλεμο, έχοντας μαζί την ιέρεια του Απόλλωνα Κασσάνδρα ως σκλάβα κι ερωμένη του, η βασίλισσα Κλυταιμνήστρα θα τον υποδεχτεί στο παλάτι. Αργότερα, μέσα στη νύχτα, η Κλυταιμνήστρα θα σφάξει με τα ίδια της τα χέρια τον σύζυγό της και την μάντισσα, έχοντας στο πλευρό της τον εραστή της Αίγισθο.

Για τον Αισχύλο, η θυσία της κόρης του Ιφιγένειας από τον Αγαμέμνονα προκειμένου να εξευμενίσει τους θεούς και να οδηγήσουν αυτόν και το Ελληνικό στράτευμα στην Τροία, είναι και ο ισχυρότερος λόγος για την βασίλισσα Κλυταιμήστρα να κρατήσει άσβεστο το μίσος ενάντια στον Αγαμέμνονα και να κατακρεουργήσει, αυτόν και την ερωμένη του Κασσάνδρα.

Στον «Αγαμέμνονα», η ιστορία των προσώπων είναι γνωστή κι αυτό κάνει το έργο εξαιρετικά οικείο. Κι εδώ όπως και γενικότερα στην Αισχύλεια Τραγωδία, την συλλογική συνείδηση του ανθρώπου που χαρακτηρίζεται από Θεοσέβεια και Θεοφοβία εκφράζει ο Χορός.

Στην συγκλονιστική ποιητική δημιουργία του Αισχύλου, αναγνωρίζουμε την τάξη των παλαιών Αρχών και των αρχαίων Θεών του κόσμου, που ορίζουν και τιμωρούν την ‘Υβριν. Οι ήρωες της τραγωδίας συνθλίβονται από το βάρος της Ευθύνης που φέρουν και ταυτόχρονα την Αδυναμία της ανθρώπινης φύσης να υπερβεί το πεπρωμένο της.

ΠΑΙΖΟΥΝ ΟΙ ΗΘΟΠΟΙΟΙ./ΔΙΑΝΟΜΗ

ΚΛΥΤΑΙΜΗΣΤΡΑ : ΚΑΡΥΟΦΥΛΛΙΑ ΚΑΡΑΜΠΕΤΗ

ΑΓΑΜΕΜΝΩΝ       : ΜΗΝΑΣ ΧΑΤΖΗΣΑΒΒΑΣ
ΚΑΣΣΑΝΔΡΑ           :ΘΕΟΔΩΡΑ ΤΖΗΜΟΥ
ΑΙΓΙΣΘΟΣ                : ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΠΙΣΜΠΙΚΗΣ
ΚΗΡΥΚΑΣ                : ΘΕΜΗΣ ΠΑΝΟΥ
ΦΥΛΑΚΑΣ               : ΒΑΣΙΛΗΣ ΧΑΛΑΚΑΤΕΒΑΚΗΣ

ΚΟΡΥΦΑΙΟΙ (Με αλφαβητική σειρά):

ΘΥΜΙΟΣ ΚΟΥΚΙΟΣ

ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΟΥΛΑΚΟΣ

                                  KΡΙΣ ΡΑΝΤΑΝΟΦ
                                  ΚΩΣΤΑΣ ΦΑΛΕΛΑΚΗΣ
                                  ΜΕΝΕΛΑΟΣ ΧΑΖΑΡΑΚΗΣ
ΚΛΑΡΙΝETΟ            : XΡΗΣΤΟΣ ΚΑΛΚΑΝΗΣ
               ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ             : ΝΙΚΟΛΕΤΤΑ ΦΡΙΝΤΖΗΛΑ
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ             : ΝΙΚΑΙΤΗ ΚΟΝΤΟΥΡΗ

ΣΚΗΝΙΚΑ – ΚΟΣΤΟΥΜΙΑ : ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΤΣΑΣ

ΜΟΥΣΙΚΗ ΣΥΝΘΕΣΗ ΚΑΙ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ: ΣΟΦΙΑ ΚΑΜΑΓΙΑΝΝΗ

ΧΟΡΟΓΡΑΦΙΑ               : ΕΡΜΗΣ ΜΑΛΚΟΤΣΗΣ

ΒΟΗΘΟΣ ΧΟΡΟΓΡΑΦΟΥ: ΑΓΝΗ ΠΑΠΑΔΕΛΛΗ

ΦΩΤΙΣΜΟΙ                   : ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΝΤΕΚΩ

ΔΡΑΜΑΤΟΥΡΓΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ-ΒΟΗΘΟΣ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ : ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

ΒΟΗΘΟΣ ΣΚΗΝΟΓΡΑΦΟΥ : ΔΩΡΑ ΓΑΖΗ

ΜΑΚΙΓΙΑΖ ΦΩΤΟΓΡΑΦΗΣΗΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ : ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΧΑΡΙΤΟΣ

Τιμές εισιτηρίων

Γενική είσοδος: 15 €

Φοιτητικό, μαθητικό, «Φίλοι του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ»: 12 €

ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ με μειωμένο εισιτήριο :
Από το τηλέφωνο 11876

Ισχύουν εισιτήρια του Ο.Γ.Α.

Πληροφορίες από τα γραφεία του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Κοζάνης, στην «Αίθουσα Τέχνης» και στο τηλέφωνο 24610-24062, ώρες γραφείου

2 Responses

  1. Ανώνυμος-η 19 June 2013 at 09:43 #

    Σύμφωνα με τον Αριστοτέλη, η παιδεία είναι για τους ευτυχισμένους στολίδι και για τους δυστυχισμένους καταφύγιο.
    Το θέατρο είναι παιδεία. Και πάλι σύμφωνα με τους σοφούς προγόνους μας.
    Να το θυμόμαστε αυτό, συνέλληνες. Κι αν δεν μπορεί κανείς να το απολαύσει λόγω ένδειας, κι είναι τόσο κρίμα, υπάρχουν και οι δωρεάν δανειστικές βιβλιοθήκες. Κουράγιο σε όλους, μόνο με τον πολιτισμό θα αξίζει η ζωή μας.

  2. Μ Ρ 27 June 2013 at 03:18 #

    Σε περίπτωση βροχής τι γίνεται? Αν ξέρει κάποιος ας απαντήσει. Ευχαριστώ.

Leave a Reply

Το kozan.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες του έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού και της ελεύθερης έκφρασης, δεν δημοσιεύει όμως σχόλια υβριστικού, προσβλητικού, συκοφαντικού ή σεξιστικού περιεχομένου.Έτσι, επιφυλάσσεται του δικαιώματός του να μην δημοσιεύει ανάλογα σχόλια.Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη τoυ kozan.gr.