Όλες οι τελευταίες αλλαγές στο σχέδιο “Αθηνά” για ΑΕΙ και ΤΕΙ – Κατατίθεται στην Βουλή

teikozΜε αρκετές αλλαγές κατατίθεται στην Βουλή το σχέδιο Αθηνά του υπουργείου Παιδείας για την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Σύμφωνα με ΤΑ ΝΕΑ, εκτός του ότι μειώνονται κατά 150 τα τμήματα έγιναν και βελτιώσεις για να περιρισθεί όσο γίνεται η μετακίνηση φοιτητών από πόλη σε πόλη.

Πιο αναλυτικά: τα τμήματα που θα συμπεριληφθούν στο Μηχανογραφικό Δελτίο των Πανελλαδικών του 2013 δεν θα είναι τελικά ήταν 386 – δηλαδή 249 στα πανεπιστήμια και 137 στα ΤΕΙ –  αλλά 384 – δηλαδή 250 στα πανεπιστήμια και 134 στα ΤΕΙ.

Οι Σχολές Γεωπονίας, Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής που δημιουργούνται στο πλαίσιο του σχεδίου θα έχουν τρία τμήματα:

1. Γεωπονίας (με κατευθύνσεις Φυτικής Παραγωγής, Ζωικής Παραγωγής, Αγροτικής Ανάπτυξης),
2. Τεχνολογίας Τροφίμων,
3. Διατροφής και Διαιτολογίας

Σε τρία Τμήματα Μηχανολογίας Τεχνολογικής Εκπαίδευσης και πιο συγκεκριμένα στο ΤΕΙ Κρήτης, στο ΤΕΙ Κ. Μακεδονίας και στο ΤΕΙ Δ. Μακεδονίας δημιουργούνται οι κατευθύνσεις: n Ενεργειακού Μηχανολόγου Μηχανικού n Κασκευαστικού Μηχανολόγου Μηχανικού

Στο Τμήμα Δημόσιας Υγιεινής δημιουργείται πέραν της Δημόσιας Υγείας η κατεύθυνση Κοινοτικής Υγείας.

Σε δύο Τμήματα Πολιτικών Μηχανικών Τεχνολογικής Εκπαίδευσης στο ΤΕΙ Αθήνας και στο ΤΕΙ Κ. Μακεδονίας δημιουργείται κατεύθυνση Γεωπληροφορικής.

Τα Τμήματα Αυτοματισμού περνούν σε καθεστώς μεταβατικότητας μέχρι να αποφοιτήσουν οι φετινοί εισακτέοι και το εκπαιδευτικό προσωπικό μοιράζεται στα Τμήματα Μηχανολογίας, Ηλεκτρολογίας και Ηλεκτρονικής, καθώς κρίθηκε ότι το γνωστικό αντικείμενο του Αυτοματισμού πρέπει να καλύπτεται στα προγράμματα σπουδών και των τριών τμημάτων.

Μια σημαντική αλλαγή που έγινε είναι ότι 10 τμήματα ΤΕΙ θα εξαιρεθούν και θα μείνουν ανοικτά μέχρι να αποφοιτήσουν οι φοιτητές. Αυτό ορίζεται έως τον Οκτώβριο του 2018, γεγονός που σημαίνει ότι οι εισακτέοι του 2012 θα μπορούν να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους.

Επίσης:

Σύμφωνα πάντα με ΤΑ ΝΕΑ, το Αλεξάνδρειο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης δεν θα συγχωνευτεί με το ΤΕΙ Σερρών για τη δημιουργία του ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας, αλλά θα παραμείνει αυτόνομο, γεγονός που συντελεί σημαντικά στη μείωση των μετακινήσεων.

Το ΤΕΙ Σερρών θα εντάξει τα τμήματα που λειτουργούν στην Κατερίνη και στο Κιλκίς και θα μετονομαστεί σε ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας.

13 Responses

 1. Anonymous 5 March 2013 at 10:17 #

  ΜΑΛΟΥΤΑΣ ΔΑΚΗΣ ΚΟΥΚΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΚΑΣΑΠΙΔΗΣ

  ΝΑ ΕΞΑΦΑΝΙΣΤΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΦΥΓΟΥΝ

  ΓΙΑΤΙ ΣΤΡΑΓΚΑΛΙΖΕΤΕ Η ΚΟΖΑΝΗ

  ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΟΥΣ

  ΑΝΙΚΑΝΟΙ ………

  • Anonymous 5 March 2013 at 11:00 #

   ο Μαλουτας είναι Βουλευτής ή Υπουργός; Παρακαλώ διευκρινήστε…

  • ανωνυμος 5 March 2013 at 14:15 #

   Τελικά αυτός που πήγε και τα έσπασε στο υπουργείο παιδείας δυστυχώς δεν τους έπεισε.

 2. Anonymous 5 March 2013 at 10:38 #

  το τμημα μαιευτικης παραμενει τελικα εδω?

 3. Anonymous 5 March 2013 at 10:41 #

  Θετικο οτι τελικα γινονται καταργησεις σε αχρηστα τμηματα του ΤΕΙ Κοζανης οπως Βιομηχανικου Σχεδιασμου και Τεχνολογιων και Αντιρυπανσης.

  Το ΤΕΙ Μαιευτικης παραμενει στη Πτολ/δα.

  Παραμενει το ΤΕΙ Διαφημισης στη Καστορια αρα θα παει τωρα ολη η σχολη ΣΔΟ στη Καστορια διοτι θα εχει ηδη 3 τμηματα ?

  Στη Κοζανη αν φυγει η παραπανω σχολη τελικα τι τμηματα θα παραμεινουν ?

  Τελικα οι αλλαγες ευνοουν μοναχα τη Καστορια ?

  Η Φλωρινα χανει ενα ακομα τμημα ΤΕΙ Ζωικης Παραγωγης.

  • Παναγιώτης 5 March 2013 at 18:08 #

   Πως φαίνεται ότι είσαι μόνο για sοurd games και για κάνα ποτάκι.Ψάξε πρώτα πριν μιλήσεις.

   ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ=ΌΤΙ ΗΛΕΚΡΙΚΑ,ΕΠΙΠΛΑκτλ ΕΧΕΙΣ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΣΟΥ.Εξυπνάκια

   http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%92%CE%B9%CE%BF%CE%BC%CE%B7%CF%87%CE%B1%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CF%8C%CF%82_%CF%83%CF%87%CE%B5%CE%B4%CE%B9%CE%B1%CF%83%CE%BC%CF%8C%CF%82

  • ΑΘΗΝΑ.Φ 6 March 2013 at 03:37 #

   ΕΛΕΟΣ…ΔΙΑΒΑΣΕ ΛΙΓΟ ΔΕΝ ΚΑΝΕΙ ΚΑΚΟ Η ΕΣΤΩ ΣΚΕΨΟΥ. ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΥΠΑΡΧΕΙ ΓΥΡΩ ΣΟΥ ΕΙΝΑΙ ΦΤΙΑΓΜΕΝΟ ΑΠΟ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΑΣΤΗ ΡΕ ΑΣΧΕΤΕ…Και μην μιλάς χωρίς να γνωρίζεις.Δεν είναι επιστήμονες μόνο οι γιατροί και οι δικηγόροι όπως νομίζετε μερικοί. Αλλά πραγματικά θα ήθελα πολύ να δω τις αντιδράσεις μερικών σαν και σένα όταν η πόλη θα ερημώσει και θα έρχονται 50-100 άτομα το χρόνο.

 4. ανωνυμος 5 March 2013 at 10:43 #

  Να ζήσουμε να το θυμόμαστε το πανεπιστήμιο…

 5. Anonymous 5 March 2013 at 11:26 #

  Με τις τελευταίες επίσημες πληροφορίες το ΤΕΙ στην Κοζάνη αποδεκατίζεται και χάνει 4 τμήματα, η Καστοριά ευνοείται με 2 τμήματα πολύ δυνατά, τα Γρεβενά διατηρούνται με ένα τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων και η Φλώρινα διατηρεί ένα τμήμα με 3 κατευθύνσεις. Είναι λογικό να υποθέσουμε ότι για τη διατήρηση του τμήματος Μαιευτικής ξεπουλήθηκε το μισό ΤΕΙ στην Κοζάνη. Επίσης αποδείχτηκε ότι το πολιτικό λόμπι της Καστοριάς είναι το ισχυρότερο στη Δυτική Μακεδονία, καθώς το καλύτερο τμήμα του ΤΕΙ “Μηχανικοί Πληροφορικής” παρόλο που εξαρχής είχε σχεδιαστεί για τα Γρεβενά το κέρδισε η Καστοριά

 6. ανωνυμος 5 March 2013 at 12:22 #

  αχρηστο το τμημα βιομηχανικου σχεδιασμου που αναφερεις μονο για την αχρηστη χωρα που ζουμε οχι για το εξωτερικο

 7. ανγκρυ 5 March 2013 at 13:03 #

  οι φοιτητες του β.σ. με του τε.αν. που πανε δηλαδη?

 8. ΑΝΩΝΥΜΟΣ 5 March 2013 at 18:04 #

  ΚΑΙ ΟΙ ΧΟΡΟΙ ΚΑΛΑ ΚΡΑΤΟΥΝ….

 9. ανωνυμος 5 March 2013 at 18:05 #

  το τμημα βιομηχανικου σχεδιασμου απορροφαται απο την μηχανολογια και του τεαν απο το γεωπε…ολα απο την αρχη λοιπον

Leave a Reply

Το kozan.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες του έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού και της ελεύθερης έκφρασης, δεν δημοσιεύει όμως σχόλια υβριστικού, προσβλητικού, συκοφαντικού ή σεξιστικού περιεχομένου.Έτσι, επιφυλάσσεται του δικαιώματός του να μην δημοσιεύει ανάλογα σχόλια.Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη τoυ kozan.gr.